Stan’s Obligatory Blog

Happy Halloween

9/8/2010

Second attempt

Filed under: — stan @ 10:42 pm

Today was the second practice session at the Wells Fargo building. I did some math in preparation. My goal for the U.S. Bank Tower climb is to do 14 minutes or less.

170lb = 77kg

1018ft = 310m
77kg * 310m * 9.8 = 233,926J
14min = 840sec
233,926/840 = 278.5W

So that’s my target power output. The Wells Fargo building is 723ft tall, but the climb is just up to the last landing before the roof, so that’s about 10 feet below roof level.

713ft = 220m
77kg * 220m * 9.8 = 163,748J
163,748J / 278.5W = 588 sec = 9:48

So my goal for today was to go under 9:48. I’d done 9:52 last week, so this seemed within reach.

Erik and I headed downtown after work to try our legs on the stairs. There was a woman there who beat me by 3 seconds at the Aon climb last April, so I started out just a little bit behind her, hoping to keep pace. I set my metronome to the same pace as last week, hoping I’d be better able to keep up with it this time. And as usual, by the time I got to about the 30th floor, I was in Great Pain. But this is nothing to be alarmed at. It’s quite normal for these sorts of things. The pain just ramps up during the first 25-30 floors and then it just stays about the same the rest of the way. The trick is to push through it and keep going.

When I got to the top I had 9:33, which I was quite pleased with. The woman I’d talked to at the bottom was there already. She said she was disappointed in her time of 9:22. Well, at least that explained why I didn’t catch up to her. Still, my time works out to almost 291W, which is more than my goal, and I’m pleased with that.

When Erik got there, we went up on the roof and had a look at the view, including the U.S. Bank Tower down the street.

Next week I’m going to try doing it twice. The Wells Fargo building is almost exactly 1/2 the height of the Willis (formerly Sears) Tower in Chicago that I’m signed up to climb in November.

It was a fun time.

Powered by WordPress